Jak si připravit domácí ledový čaj?


Ledový čaj je velmi oblíbeným nápojem, především v letních měsících. Možná máte rádi kupované ledové čaje, ale co takhle si připravit svůj vlastní? Je to velmi jednoduché, a domácí ledový čaj se nedá srovnávat s těmi, které jsou prodávané v supermarketech v plastových láhvích. Minimálně v něm budete mít jen čerstvé ingredience a žádná éčka nebo barviva. Pojďme se tedy podívat, jak udělat ledový čaj.

ledový čaj

Domácí ledový čaj chce jen několik snadných kroků pro svou přípravu.

  • Čaj si nejprve uvařte. Buď sypaný, nebo sáčkový. Sypaný ale nezapomeňte dobře přecedit.
  • Po vylouhování vyndejte čajové sáčky nebo směs sypaného čaje. Přidejte krystalový cukr a s čajem míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Přidejte studenou vodu do uvařeného čaje a míchejte. Poté ho dejte alespoň na hodinu zchladit do lednice.
  • Můžete podávat. Čaj doplňte o kostky ledu, plátky citrónu nebo pomeranče, a zakončit to můžete lístky čerstvé máty.

ledový čaj

Nebojte se s čaji experimentovat. Většina lidí dělá ledový čaj z černého čaje, ale ne každý je jeho příznivce. Můžete požít třeba zelený čaj, nebo různé bylinkové, abyste nemuseli přijímat kofein. Velmi chutná je příprava třeba z mátového nebo levandulového čaje. I s oslazením si můžete pohrát. Nemusíte použít jen bílý cukr. Dobrým tipem jsou i různé sirupy, třeba datlový, agáve nebo čekankový. Kokosový cukr zanechá v čaji jemně zkaramelizovanou chuť, která čaj skvěle osladí a dochutí. Javorový sirup zase čaj lahodně osladí a dodá mu medový ocásek. Místo vody z kohoutku použijte raději vodu filtrovanou. Tak se zbavíte aditiv a minerálů, které jsou ve vodě z kohoutku, a mohli by vám nepříznivě ovlivnit chuť čaje. Čaj po přípravě uchovávejte v lednici, nejlépe ve skleněném dbánu. Ledový čaj vám takto v lednici vydrží až dva týdny. Džbán by měl být uzavíratelný, aby čaj nenasál pachy z lednice.